KEŽMAROK: V okrese je tretí stupeň povodňovej aktivity až v 7 obciach

17.05.2010 Kežmarok

Spišská Nová Ves/Stará Ľubovňa/Kežmarok 17. mája (TASR) – V Kežmarskom okrese platí 3. stupeň povodňovej aktivity (SPA) až v siedmich obciach, a tiež v meste Spišská Stará Ves.
Vladimír Vrablík z Obvodného úradu životného prostredia v Kežmarku konkretizoval, že 3. SPA je vo Veľkej Frankovej, Osturni, Červenom Kláštore, Podhoranoch, Lechnici, na Jezersku a v Toporci. \"Teraz je ustálenosť až pokles vodných hladín, takže bezprostredné ohrozenie obydlí už nie je, \" priblížil situáciu Vrablík. Dodal, že Správa povodia Dunajca a Popradu pokračuje v záchranných a zabezpečovacích prácach.
Hasiči z Kežmarku v priebehu dnešného dňa zasahovali v Spišskej Starej Vsi a v obci Červený Kláštor. Z dispečingu Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Kežmarku TASR informovali, že išlo prevažne o čerpanie vody z pivníc rodinných domov. Hasiči sa snažia situáciu v Červenom Kláštore stabilizovať a zmierňovať následky upchatej kanalizácie, ktorá vyráža vodu do pivníc.
V ďalšej obci na Spiši je vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity (SPA). Prednostka obvodného úradu životného prostredia v Spišskej Novej Vsi Jela Bednárová uviedla, že ide o obec Žakarovce, okres Gelnica, kde sa zdvihla hladina miestneho potoka.
Naďalej platí 3. SPA aj v obciach Markušovce, okres Spišská Nová Ves, a v Prakovciach v Gelnickom okrese. Najvyšší SPA je aj v Hrabušiciach na Podlesku v Spišskonovoveskom okrese. \"Tie trojky budeme udržiavať minimálne do rána, aby nás niečo neprekvapilo, \" priblížila Bednárová. Dodala, že životy obyvateľov týchto obcí zatiaľ nie sú ohrozené, škody sú len na majetkoch.
V Staroľubovnianskom okrese naďalej platí 3. SPA v obciach Ľubotín, Lesnica, Podolínec, Čirč, Mníšek nad Popradom a Sulín. Z Hasičského a záchranného zboru v Starej Ľubovni informovali, že hladina rieky Poprad je v súčasnosti na úrovni 1. stupňa povodňovej aktivity a klesá.
 

Vyberte región